RESOLUCIÓ POSITIVA DE CONFLICTES

De conviure se n'aprèn.
Els conflictes que de manera natural formen part de la vida de totes les persones esdevenen oportunitats positives per al creixement i la maduració personal a condició que es gestionen de manera intel.ligent i pacífica.

L'adquisició de competències bàsiques per al progrés autònom i la integració social i laboral se sustenta en la capacitat de saber crear i alimentar un bon clima relacional.

Cal activar el potencial personal i social d'infants i joves proporcionant-los múltiples experiències de socialització, formant-los per a la pau i promevent la no indeferència davant possibles expressions de violència.

DIFERENTS PROCESSOS DE RESOLUCIÓ DE CONFLICTES A L'ESCOLA:

  • La sanció escolar: És la pena que el reglament del centre estableix per a aquelles persones que l'incompleixen. No hi ha possibilitat de diàleg. El poder recau en la persona que, amb autoritat, fa respectar les normes preestablertes del centre educatiu.
  • L'arbitratge escolar: És un procés de diàleg que es realitza entre les parts implicades amb la presència d'una tercera persona, la qual decideix com s'ha de resoldre el conflicte basant-se en els interessos dels implicats i en la seva autoritat i coneixement. El poder recau en la tercera persona amb autoritat i competència. Les parts enfrontades s'han de sotmetre a la seva decisió.
  • La conciliació escolar: És un procés de diàleg enfocat a l'entesa d'un conflicte entre les parts implicades, amb la presència d'una tercera persona que les ajuda a decidir sobre la base dels seus interessos i de les seves necessitats. A diferència del mediador, el conciliador pot realitzar propostes de solució que les parts poden acceptar o no. El poder continua recaient en les parts, encara que la solució provingui de la tercera persona.
  • La negociació escolar: És un procés de diàleg enfocat a l'entesa d'un conflicte entre les parts implicades. No hi ha la presència d'una tercera persona i la resolució, si arriba, es realitza basant-se en la voluntat de tothom qui està implicat. Tot el poder recau en el diàleg entre les parts.